Steunpunt hoeveproducten
Steunpunt Hoeveproducten maakt deel uit van
Ons

Project Hoeve Proeven in het Dijleland

 

Met dit nieuwe project (2015 - 2017) wil Steunpunt Hoeveproducten het potentieel van korte keten in de regio Dijleland een boost geven. 

Zo bieden we enerzijds ondersteuning en begeleiding aan hoeveproducenten om bestaande en nieuwe mogelijkheden van vermarkting te verkennen om zo bijkomende werkgelegenheid te creëren. Anderzijds willen we het consumentengedrag bijsturen richting duurzame en lokale aankopen, ook voor dagelijkse producten (groenten, fruit, zuivel, vlees, aardappelen, …). Er zullen 2 boerenbelevingsmarkten georganiseerd worden, waar kwekers en eters elkaar ontmoeten in een aangenaam kader. Hier proeven consumenten diverse hoeveproducten, maken ze kennis met de voordelen van korte keten en krijgen ze info waar ze terecht kunnen voor hun lokale aankopen. De gemeenten spelen een belangrijke faciliterende rol om de kansen en noden van hun gemeente rond duurzame lokale voeding in kaart te brengen en verder te ontwikkelen (onder de vorm van een lokale voedselstrategie/ actieplan). Ook wat betreft communicatie en integratie van duurzame, lokale voeding binnen diverse beleidsdomeinen en initiatieven kunnen gemeentes zich inzetten voor dit project. 

Doel = korte keten 

- Producenten ondersteunen: rendabiliteit en werkgelegenheid 

- Markt creëren: consumenten hoeveproducten laten proeven en beleven, aankoop 

- Promotie en communicatie

- Duurzame relatie consument - producent

In het Dijleland

Dit project vindt plaats in de 17 gemeenten van het Dijleland nl.

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Hoeilaart, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kraainem, Kortenberg, Machelen, Oud-Heverlee, Overijse, Steenokkerzeel ,Tervuren ,Wezenbeek-Oppem, Zaventem

Projectperiode

Het project loopt 2 jaar, van september 2015 tot oktober 2017.

Projectpartners

Streekproducten vzw, provincie Vlaams-Brabant dienst Landbouw

Pop-up een hoeve

Parallel werken we ook mee aan het project “Pop-up een hoeve” van vzw Streekproducten waar op 5 locaties een belevingsrestaurant met hoeve- en streekproducten georganiseerd wordt in het Dijleland.

Doe ook mee!

Voor vragen, ideeën, suggesties mbt dit project kan je altijd contact opnemen met Clara Moeremans via telefoon op 016/ 24 39 48 of mail naar cmoeremans@ons.be 

Hoeve Proeven in het Dijleland is een project van Steunpunt Hoeveproducten en vzw Streekproducten, in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III en met steun van de Europese Unie, de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant.