Steunpunt hoeveproducten
Steunpunt Hoeveproducten maakt deel uit van
Ons

Verplichte productstaalnames: een woordje uitleg

Ben ik verplicht mijn producten bacteriologisch te laten analyseren?

Indien je zelf producten bereid/verwerkt (zuivelproducten, vleesbereidingen, groenten en fruitbereidingen,…. dan ben je verplicht om minstens 2 maal per jaar (vanaf nu ook voor vlees!) je producten bacteriologisch te analyseren op een aantal kiemen. Het gaat hierbij over de mogelijke aanwezigheid van enkele potentieel gevaarlijke bacteriën (vb. Listeria) maar ook een aantal bacteriën waaruit je kunt afleiden hoe het staat met de algemene hygiëne op uw bedrijf.

Moet ik al mijn producten laten analyseren?

Neen je hoeft niet van elk product een staal te laten analyseren. Het volstaat van elke productfamilie 1 staal ter analyse aan te bieden. Voorbeelden van productfamilies zijn: confituren, rauwmelkse kazen, verhitte zuiveldesserten, rauwe gehaktbereidingen, yoghurten,…

Kan ik eender welk labo aanspreken?

Neen je dient je productstalen te laten analyseren door een erkend labo. Een lijst van de door het FAVV erkende labo’s vind je hier: http://www.favv-afsca.be/laboratoria/erkendelaboratoria/algemeenheden/lijst.asp. Je kunt als producent zelf op zoek gaan naar een erkend labo waar je je stalen kunt laten analyseren maar het Steunpunt Hoeveproducten heeft het je gemakkelijk gemaakt en vraagt regelmatig bij verschillende labo’s offertes op en kiest daarna op basis hiervan het labo waar de komende 2 jaar mee zal samenwerken. Je kunt het een beetje vergelijken met een soort groepsaankoop: doordat we als groep hoeveproducenten bij een labo klant zijn krijgen jullie dus een interessantere prijs voor de analyses. Zeker interessant maar deelname is volledig vrijblijvend. Voor Oost en West-Vlaanderen en het Pajottenland wordt samengewerkt met het labo Servaco Food Control: www.servacofoodcontrol.be . Voor de rest van Vlaanderen werken we samen met Nutricert: nutricert@telenet.be .

Hoe werkt het ‘gezamenlijke analyse’ systeem?

Twee maal per jaar verschijnt er een oproep tot deelname in onze E-zine. Meestal is dit eind febr/begin maart en eind sept/begin okt. Je laat ons weten dat dit aanbod je interesseert en je geeft ons jouw contactgegevens door voor een bepaalde datum duidelijk aangegeven in de nieuwsbrief. Je krijgt een prijslijst doorgemaild. Na de verstreken datum geven wij de lijst met deelnemende producenten door aan het labo dat jou vervolgens contacteert om een afspraak te maken om de stalen bij jou thuis op te halen. De rest van de communicatie verloopt tussen jou en het labo (resultaten, facturatie). Eenmaal je instapt in dit systeem blijf je op de lijst staan zolang we geen bericht van jou krijgen dat je geen interesse meer hebt om deel te nemen. Op die manier hoef je niet elke 6 maanden in te tekenen.

Nog vragen?

Stuur ons een mailtje op steunpunthoeveproducten@ons.be of bel 016/24.39.54