Steunpunt hoeveproducten
Steunpunt Hoeveproducten maakt deel uit van
Ons

Wie is hoeveproducent?

Een 'hoeveproducent' is iedere land- of tuinbouwer die naast zijn primaire productie (een deel) van deze productie via de Korte Keten verkoopt en dit het gehele jaar rond of slechts een (klein) deel van het jaar.

Vermarkting via de Korte Keten betekent dat men het aantal schakels tussen jou als producent en de eindklant korter maakt. In veel gevallen kan je deze Korte Keten strikt interpreteren als de directe verkoop van de land- of tuinbouwer aan de consument op het bedrijf.

Je kan hierbij zowel primaire (groenten, fruit, aardappelen, eieren, rauwe melk, honing) als (zelf)verwerkte producten (zuivel, vleeswaren, confituren, soepen,...) verkopen alsook producten van collega land- of tuinbouwers

Korte Keten is echter ruimer. Je kan je producten ook verkopen aan een lokale buurtwinkel, een lokaal restaurant, een rusthuis in de buurt, een collega landbouwer maar de verkoop kan via andere kanalen verlopen bijvoorbeeld: via een (boeren)markt, via streekwinkels, via voedselteams, via internet, via automaten,....

Bij de Korte Keten heb je meer zeggenschap over de soort producten die je aanbiedt alsook over hun prijs. Consumenten komen via je bedrijf terug in contact met het moderne land- of tuinbouwbedrijf en leren op die manier heel wat zaken bij.